Kan vi lära oss, att se om hästen har roligt?

Vi människor är väldigt bra på att övertyga oss själva, att det vi tycker är roligt, det tycker även vår häst är kul. Och det kan vara en jobbig insikt att lära sig att se, att min häst inte alls delar intresset för det jag allra helst vill göra eller kanske till och med upplever stress eller obehag!

Men hur vet man egentligen då, om det är så? Det går att lära sig att se och tolka sin hästs kroppsspråk och signaler. Våra hästar meddelar sig hela tiden med oss på olika sätt, vi brukar säga, att hästarna nog i största allmänhet finner att vi är ganska så oförskämda som inte lyssnar på dem. Så om du är intresserad av, att lära dig att veta hur just din häst fungerar, så finns det några saker som du bör tänka på och lära dig att uppmärksamma.

Vi börjar alltid med att titta på hela hästen. En häst som utstrålar harmoni, känner också med största sannolikhet harmoni. En häst som bockar eller sparkas och bits försöker ofta bli av med ett inre eller yttre stimuli som orsakar stress eller obehag. Då är vår första rekommendation, att låta hästen undersökas av till exempel en Equiterapeut för att kunna utesluta fysiska problem och defekter, som till exempel sår i munnen eller ont i ryggen. Det som är svårt att lära sig att se, är de små signalerna. Om hästen till exempel:

  • Har öronen bakåt, utan att lyssna, markera revir eller att skydda sig från blåst, kan det betyda att hästen har ont eller att den upplever obehag. En häst som har öronen bakåt och ökar farten, kan också uppvisa stress eller obehag av människan som sitter ovanpå
  • Om du ser en bekymmersrynka ovanför ögonen eller ett ängsligt ögonuttryck, kan det betyda att hästen har ont eller att den upplever obehag
  • Om hästen vispar irriterat med svansen och det inte är flugor eller mygg i närheten, så kan det betyda att hästen har ont eller upplever obehag
  • Om hästen skakar på huvudet upprepade gånger, kan det betyda att hästen upplever stress eller obehag
  • Om hästen tuggar och slickar mycket, kan det betyda att hästen upplever stress eller obehag
  • Om hästen visar flera av dessa signaler samtidigt, betyder det med största sannolikhet att hästen har ont, upplever stress eller obehag

Som du märker, så är det är jätteviktigt att hela tiden titta på helhetsbilden, och vad som händer runt omkring din häst, när du ska lära dig att tolka hans eller hennes reaktioner. Det är också jätteviktigt att lära sig att förstå hur mycket vi själva påverkar våra hästar, är vi arga, stressade eller rädda, går det rakt ner i hästen. En huvudregel är, att om hästen har ont, upplever obehag eller stress, så har den förmodligen inte heller roligt. Det är inte heller någon garanti att hästen har roligt bara för att den hanteras löst! Så lär dig att se hur just din häst sänder ut signaler till dig!

Bilden: En typisk huvudskakning från en häst som upplever stress precis innan pilen släpper bågsträngen. Det som är bra med Beridet bågskytte är, att vi inte håller i tyglarna och hästen får möjlighet att uttrycka sig. Fundera över, vad du skulle ha gjort i detta fallet?

Är du intresserad av att lära dig mer om hästens signaler? Då rekommenderar vi boken "Language signs &calming signals of horses" av Rachael Draaisma!